Traductor de Google
30 de desembre del 2011
sobre els joves artistes gironins (2)
26 de desembre del 2011
L´ADAG, l´ "Univers" i els artistes joves
-Quina boutade -deixa anar en Mar-, no tens altra cosa a dir?
-Ho dic per qué sembla que ara hi ha qui vol intrudir-se, o millor dit intrusionar-se, per no dir involucionar-se cap a formes i maneres de fer de fa temps, en lloc d´expandir-se, crèixer, fer-se més dignes del futur, trobar solucions noves…
- Ah, si, qui?
-doncs, pel que sembla alguns: Els primers dies d´aquest mes, per les vacances del llarg pont de la “constitució”, la premsa local ha publicat que una colla de joves artístes que al llarg dels darrers anys han destacat i protagonitzat l´escena artística gironina amb el Bòlit o centre d´art contemporani de Girona, han decidit anunciar l´organització d´ una nova Associació democràtica d´artistes de Girona, que diuen que es formarà amb un procés assambleari…, i aixó de democràtica- no hi ha democràcia?- sembla que ho diuen per sintonia amb les demandes i reivindicacions protagonitzades pels “indignats” en les darreres eleccions generals de l´Estat, en relació a la organització per medi de la democràcia directa o assemblearia, i convidaven a anar a la reunió..., però jo no vull imitar als vells històrics, no vull intrudir-me…
feia uns moments que jo havia sortit de la meva cambra d´estudi-taller, i al escoltar-los, comento al meu torn:
- A aquests joves artístes els demanaria que, al triar un nom tant semblant al de la vella ADAG, -que va dissoldre´s paulatinament a partir de la constitució dels primers ajuntaments democràtics i de l´aprovació de l´Estatut d´Autonomia del 1978-, no volguèssin penjar als que vàrem participar en aquella els treballs que facin amb la que volen fer, a menys que ho vulguin (o ho volguem). És una opinió, i ara que encara hi ha democràcia: pregunteu abans de disparar! O no hi érem tots els que hi érem?
25 de desembre del 2011
la tarja d´aquestes dates
21 de desembre del 2011
vint anys fa: quart poder i universitat (2)
Però les matricules dels cotxes estàn situades a un pam del terra i de l´asfalt de carrers i carreteres, i ben a prop dels tubs de sortida dels tòxics fums residuals dels motors...
El logotip consistia en una estilització de la silueta lateral dreta d´una àliga posada i a sota les sigles "UdG" en tipografia de pal sec ; encara que la figura de l´au no estigués posada sobre les sigles, per a mi va resultar decepcionant: altra vegada les àligues?, abans les del feixisme, i ara les de la democràcia? democràcia d´alts vols? dels aires? del territori vist a ull d´au? o vista d´"àguila"? tal vegada, o també: aires pels senyors i senyores de l´udegé i per acabar-ho d´adobar toxicitats d´hidrocarburs, compostos orgànics volàtils,CO2,COs, i +, pels defensors de carrer de la catalanitat de Girona, de la GI, i au! a apetxugar !?...altra cop sense la UdGi.
Amb els anys es va acabar de constatar que polítics poc catalanistes empraven expressions i eslogans com "un aire nou", i altres similars, i va resultar alló tant popular de que les innovacións venen "sius plau per força", i es desfermà la batalla dialèctica i manifesta pels ecoambientaklismes d´estat, i de les matricules volaren les "gis" (ufff, va dir ell!)...Encara podem veure alguns vells vehicles amb la GI a la vella matricula.
"No hi ha mal que per bé no vingui", i al revés, i el proper dia..., més...; però ara que tot està més net, per a quan un aclariment i-nequívoc en la UdG: un pas vers la UdGi ?
vint anys fa: quart poder i universitat (1)
Aixó m´ha fet pensar en l´escassa importància que durant bastants anys va tenir el PUNT DIARI, aleshores una empresa cooperativa, en les esferes de la Barcelona centralista, i aixó es va reflectir en el retolat tipogràfic de capçalera on el mot “DIARI” es mostrà, durant l´any 1989, en una mida ostensiblement reduïda…**
Però pel que sembla l´embranzida de renovació que es va inaugurar al 1990 amb la celebració del vinté aniversari i nous locals, va modificar – redissenyar- el disseny del format gràfic dels continguts, i en la capçalera la denominació, i per tant el rètolat, passant a ser EL PUNT, -destacant l´article singular masculí i treient la desinència “Diari”, per a venir a dir que ja era un diari molt conegut per molts que empraven aquell simpàtic apelatiu-, que a finals de la dècada serà ja notòriament conegut arreu dels Països Catalans, el rotatiu i la capçalera local, aleshores ja d´àmbit català, del ja grup editorial Hermes Comunicacions..
Una de les principals accions inicials d´aquella nova etapa d´EL PUNT, en començar el 1991, uns mesos abans de la inauguració de la flamant Universitat de Girona, l´UdG, -que ara ha fet 20 anys el dia 12- va ser la de reforçar la ferma voluntat popular identitarista gironina, amb una campanya per demanar la catalanització de les matricules dels automòbils, en la que es varen repartir enganxines amb el retolat GI per a posar sobre de la GE encara oficial, arengada des de la portada del diari amb l´expressió: “Girona. i punt!” , que va donar com a resultat que durant una bona colla d´anys tots els automòbils matriculats a la província, duguessin la sil·laba GI, davant la numeració, en comptes de la GE.
La "i" de catalanitzar el topònim local, ja havia esdevingut cosa de tots els gironins, mercés en gran part a l´empenta del PUNT DIARI, i evidentment el punt – esdevingut nom de diari de noticies, i la veu més potent dels gironins- sobre la "i", també. Aleshores la "i" ja deixava de ser exclusivament la gironina, i passava a ser la "i de informació", i el punt el lloc de trobada, de localització, de la Informació; encara que un punt a seques, podia ser un punt i seguit, i per tant estar al peu d´una línia i no a sobre d´una i...Sort que, per tal -entre moltes altres raons- de no desmerèixer les teories de la tal, i la projecció del saber gironí més enllà de les nostres contrades, aquell any s´inaugurà la Universitat de Girona, a la que popularment es coneix com la UdG, pronunciat udegé .
El qui va ser coautor amb mi del cartell publicitari de la primera campanya pel canvi de nom de la ciutat, el pintor Vicens Huedo, ha sigut qui ha col·laborat sempre amb el diari el PUNT; jo era, en canvi, gairebé desconegut per a una munió de gent, i per pertanyer al grup de professionals, dissenyadors i il·lustradors gràfics etiquetats de diverses maneres com "ambidestres, destralers, heterogenis, menjacapellans, "maudits"..." i altres etceterismes, durant molt de temps hem sigut marcats per la marginació, la indiferència, el menyspreu, ...
*"El Diseño gràfico en España. Història de una forma comunicativa nueva" E.Satué, ed.Alianza, colec. Alianza Forma
**dades de "Primera Plana.20 anys de les comarques gironines a les portades d´El Punt", edició del13Nov1999.
11 de desembre del 2011
Els vells i els nous, Drets Humans.
També Omnium Cultural, associació que aleshores treballava intensament pels drets lingüístics i culturals catalans com l´oficialització de la llengua catalana a Catalunya, va organitzar aquella primavera la campanya pel canvi del topònim oficial de la ciutat, aleshores Gerona; va ser la de la “Girona amb I” en sintonia amb les d´arreu d´aquell període predemocràtic..L´oportunitat venia donada pel treball realitzat per alguns regidors que havien demanat que la llengua catalana fos emprada en les sessions del Ple municipal, proposta que, tot de primer, va ser rebutjada per la majoria franquista.
Els Drets Humans en aquells anys a Espanya eren poc respectats, i el dret a denominar oficialment en la llengua pròpia d´un territori el que vulguin els seus habitants, ciutadans i parlants, completa els aspectes corresponents dels Drets Humans segons es recull en la Declaració Universal dels DH: els Drets Lingüístics són un dret social natural.
Aquest dissabte era el dia dedicat internacionalment a reflexionar sobre els Drets Humans;S´està rodant un film que dirigeix Joel Joan sobre un dels casos d´aquesta dècada que acabem de passar, el cas del nen que va ser detingut al 2004 per defensar els seus drets lingüístics, perqué va demanar l´etiquetatge de productes en català, el film durà el nom de Fènix 11*23…Pel que sembla el treball pels Drets Lingüístics com a Drets Humans no va acabar amb l´arribada de la democràcia, actualment encara cal estar atents i defensar la llengua pròpia sempre que calgui.
*la imatge que inicia aquest article, és una composició-collage de diversos elements publicístics, que ha realitzat en Jep Ro.Ma. per acompanyar aquest texte; els drets corresponents de cada un dels elements de la composició pertanyen als seus autors; en Jep només els ha emprat per a contribuïr a defensar més i millor els drets lingüístics del català, desinteressadament.
29 de novembre del 2011
Ciències i Mercats, amb tipus persistents
El primer element és la lletra C de Comerç, i també de Ciència, que són del tipus Bodoni, que segons les classificacions històriques és una familia tipogràfica didona, o altrament dita moderna, que té els seus orígens a finals del segle divuit, poquet abans que esclatés a França la primera revolta per la República, realitzada pel mestre punxonista italià GianBatista Bodoni, en la seva empresa feia poc independent, una vegada lliberalitzat el sector de la dependència, o monopoli, dels grans tallers tipogràfics regentats per les cases nobiliaries, qui aviat seria nomenat Punxonista de cambra del rei Carlos III d´Espanya i poquets anys després pensionat per Carlos IV, just quan a França la Revolta triumfà i l´Assemblea Constituent proclamà abolit el feudalisme, és dir la fi de l´absolutisme monàrquic...Cal dir que aquest tipus, el Bodoni, ha sigut reeditat diverses vegades des de la seva creació, al compàs dels diversos períodes de revivals fins gairebé l´actualitat…
El segon element és un cercle de color sòlid, diferents en cadascún, que envolta i fa de suport per la visibilitat al tipus de la C en el logo de la Setmana de la Ciència, i també en els logos de les Cambres a Catalunya encara que en aquests darrers queda breument retallat per, un triangle isòscel amb efecte negatiu-positiu caràcterístic d´algunes eines de disseny vectorial dels programes informàtics, per formar una lletra C a partir d´una O,- assimilable a tipografies de tendència a l´arrodoniment i sans serif, dissenyades en plena influència geometrista dels moviments artístics d´avantguarda del període entreguerres de la primera mitat del segle vint com les Johnston, Kabel, Futura, Gill, i de les que s´en varen fer tota una colla de revivals i reinterpretacions als anys seixanta i setanta: Cable, Glaser Stencil, Òptex, Linear, Pump, Plaza, Premier, Sunshine, etc- completant i diferenciant, dons amb dues Cs, l´enunciat: Cambres Catalanes, del de les altres Cambres espanyoles, sobresortint-li una mena de punta, a mode d´esperó, o cua de l´angle agut del triangle, efecte resultant de tallar el cercle amb el triangle isòscel, que sembla un defecte, més que un detall en els significants del logotip…
Algú va escriure* que quan algú llegeix un texte en realitat en llegeix dos, el que ens diu el mateix texte i el que s´explica pel tipus que s´ha utilitzat per representar-lo*... així doncs es pot dir que aquest tipus suport que genera una excrecència, la punta, marca la “gràcia” i fa de “serif” i d´esperó o “gilisme”, en el diversos sentits dels dos termes, tipogràfic, humorístic i denominatiu, en el que de la seva construcció es pugui sociopolíticament deduir, al crear la idea gràfica d´un banderí, símbol d´esportivitat i competició, i per aixó mateix de competència i competitivitat, dues condicions fonamentals per al treball eficient i eficaç en l´activitat comercial, sense negar que “lo cortés no quita lo valiente” i que tota activitat mercantil té un orígen, una causa, com el tipus en l´antiguitat el fabricava un altre tipus professional : el punxonista tipògraf…
Els boscos ja ens deixen veure l´horitzó xqué el logo d´una altre càmera: Ibercàmera, - l´autor d´aquest si que el recordo, Y.Zimmermann - una entitat que aposta per la música clàssica per “amansar les feres”, també usa la Bodoni, i la C de Càmera és el símbol de la clau de Fa, però girada i els dos puntets d´aquesta posats a l´esquena...Ens trobem dons que el logotip de la Setmana de la Ciència sembla que s´apunta a totes, destacant així que en el 2011 la cosa de fondo ha anat de “claudators” o “corchetes”, i per a alguns sembla indicar que “enguany”( oilà) ja es pot dir que la política també és una ciència, o bé ( i ara ben entés per tothom) que el domini i la capacitat de governar i administrar són essencials per a tota activitat cièntífica, i per extensió -l´identitarisme o la sinèrgia identitarista comentada al començament semblaven apuntar aixó - per a tota activitat empresarial exitosa.
*Òscar Bagú, en el nº 18 de la revista Arts del Cercle de Belles Arts de Lleida.
22 de novembre del 2011
QI-QO,CO,CO2,QQ (AIQ,2)
-Des de que l´Alquímia, balboteig de les Ciències Químiques, mesclava i barrejava metalls i altres integrants per aconseguir la pedra filosofal, que - diu la Uma sobtadament- es malda per trobar més i millors productes i materials produits per la aplicació dels coneixements químics resultat de, cada any més avançats, resultats de Recerques, Experimentacións, Investigacions...
-Si, ja, matèries, processos i productes que la humanitat ha anat creant des de que va desenvolupar Industries -fica cullerada en Jos, que fa dies que el tinc de convidat a casa- basades sobretot en la Química Inorgànica i la Química Orgànica aplicades, i amb els que la voracitat depredadora de les societats industrials avançades i la ideologia capitalista dels mercats del consumisme va produir altres materies i productes residuals en abocaments i contaminacions innumerables i descontrolades, sobretot al medi atmosfèric, obligant, poso per cas, a més de mitja humanitat a respirar elevades dosis de CO i CO2 - compostos de la unió o enllaç químic del Carboni i l´Oxígen-, el Monòxid de Carboni i Diòxid de Carboni, i altres com el Metà, l´Òxid Nitrós, Diòxid de Sofre, els Clorofluorocarbons, els HCFC, COV, i em quedo curt pel que fa a barreges de la tira de productes abocats als medis, sobretot a l´atmosfèric, que es mesclaren formant compostos de divers grau de toxicitat amb diversa capacitat de contaminació, produint l´Efecte Hivernacle, i finalment aquesta mena d´avís d´Armageddon, qué és el que anomenen Canvi Climàtic...
-"Elemental, querido Watson"- em diu amb sornegueria en Mar- aixó que expliques és de Química Ambiental Elemental...
-Ja ho sé, Mar, però és que cal dir-ho, ja que l´any encara en curs també ha estat dedicat com l´Any Internacional dels Boscos, i aquesta elementarietat que dius és fonamental per a entendre el paper que fan, i han vingut fent sempre des dels primers estadis de la formació del planeta Terra integrat en la biozona del sistema solar, com a medi apte per a la vida, tal com la coneixem.
-Vaja!, i quin és aquest comés que desenvolupen, a banda de fornir-nos de paper...- demana la Roni...
-Doncs, l´entorn vegetal fa i ha fet el de sempre, ser productors primaris, i alhora víctimes de la voracitat depredadora o ensinistradora de molts altres organismes, i espècies, com els animals i, entre els mamífers, la humanitat, doncs, les masses vegetals, per medi de la seva respiració i altres funcions elementals, no només forneixen i renoven l´oxígen de l´Atmosfera, sinó que proporcionen aliment, nutritiu i de gran qualitat a la major part dels altres organismes del planeta, i alhora materials diversos per a tota mena d´estris, eines i objectes essèncials pel desenvolupament de l´espècie que més els ha explotat, la humana, fins que hem reconegut que sense les masses vegetals, i sobretot les arbòries, la vida sería molt difícil, i per aixó des de fa apenes mig segle, i des de sobretot la Declaració de Rio de Janeiro de la Conferencia Mundial sobre Medi Ambient de l´ONU al 1992, d´on va sorgir la obligació de tots els governs de tots els països i estats del món de vetllar per un Medi Ambient net i saludable...
-les Industries i els industrials es varen resisitir durant molts anys a admetre que el territori de mig planeta semblava més un llistat dels compostos químics més terrorífics i destructius per a la vida que l´estatge dels éssers vius, que destruien la vegetació, la fauna i àdhuc la mateixa població humana en els entorns més afectats; talment semblava que Qllonaven!- deixa anar finalment la Uma...
-Gràcies al treball dels conscients ecològica i ambientalment, i dels conscienciats durant els darrers vint anys, ara ja sembla que aixó gairebé només ho fa la Qcullona, que és el monstre de llegenda gironina, segons alguns artístes locals*, que defineix gràfica i iconogràficament el mot amb que has expressat la teva indignació, encara que jo personalment difereixi en la imatge que pot representar la iconicitat del mot Qllonar!, sobretot per les connotacions homòfobes que comporta la imatge d´aquesta bestiota..., entre altres.
*de la llegenda de la Cucullona en van ser els autors els artistes locals Emili Massanes i Carles Vivó,
18 de novembre del 2011
més sobre baules i cadenes (AIQ,1)
El logo que figura en la web oficial en anglés consisteix en tres rectangles a mode de requadre enganxats pel cantó superior dret, segons ho mirem, de tres colors que de fons a primer terme són vermell, taronja i blau, i dins del requadre blau centradament i ocupant gairebé tota la superficie el grafisme tipogràfic d´una lletra, la inicial del mot Química, la C de Chemistry... però tant en les webs i publicacions oficials com en altres, tant en castellà com en català,-de l´IEC, del MCT, o UdG, etc - el grafisme tipogràfic de la inicial del mot, és una Q del mot Química...
Un dels lemes de l´Ecologia és : "la bellesa es troba en els detalls més petits de la natura".
6 de novembre del 2011
màgia i mosqueig de les Fires de Girona
Quan ja pensavem que les Fires, gràcies al CC (Canvi Climàtic), ja eren més visitables per haver esdevingut més eixutes, sembla que algú ha obert l´aixeta de dalt, -tal vegada el mateix patró sant local-, per a tornar a fer aquell temps clàssicament estacional que feia temps que no feia just per les dates de les/la Fira Gran gironina; i es clar, les mosques dibuixades, dissenyades, il·lustrades, animades i etecés, així resten un tant deslluides, com les mateixes Fires, tot i que, així, via metallenguatge metafòric - aixó dels meta tags d´encapçalament està molt vist per lo vist però fan visible alló que ho és poquet - es fa més visible el parentiu del simbòlisme del Narcís del mite original amb el del sant patró local que es deia igual però significava tot lo contrari, al passar que el mosqueig per la mullena -vull dir el xipolleig i desbandada generalitzada per la suma de xafecs i gotellades d´aquesta persistent borrasca de pluges que tot ho han xopat- xopi però no ofegui, i tot plegat mullena i moscam vinguin a ser conceptes semànticament equivalents.
I aixó ho dic, xqué pel que hem pogut veure, les mosques dibuixades, dissenyades, il·lustrades i etcéteres, que han lluit aquestes Fires 2011, per lo vist -o per lo mullat- han volgut seguir l´avís, o consell, del cartell d´aquest any, i abans de rovellar-se de mullenes, com apunta el missatge iconogràfic que va passar amb la "rentadora" i "la gàbia" catedròliques, les mosques gironines han preferit editar-se arreceradament; es dir que un cop editades, si ho haguessin volgut fer preferentment estampades o impresses, per causa de les plogudes s´haurien mullat, i la tinta amb l´aigua es dilueix o s´esquartera, itemplus, les ales xopes no les deixarien volar, restant doncs preses, com engabiades sense barres ni barrots, i esborronades, com passades pel mecànic aigueix rotatori dels rentats "moderns"...; i doncs per evitar aixó han preferit ser publicades més enllà dels fulls de paper, de les fulles de la Devesa i dels carrers xops, més enllà de les arquitectures de sistemes passats: i ho han fet on hi ha sistemes contemporànis actualitzats, aixoplugadament (La dita clàssica catalana diu: "carrers molls, calaixos eixuts", i les mosques gironines han volgut guarir-se en salut, i han preferit restar ben eixutetes) a la xarxa Internet, on segurament es convertiran en símbols de la ciutat de Gión, per algún dia vèncer i convèncer per millorar i transformar la Matrix local.
Per si algun Neo nou, tot gibernavegant vol tornar a visitar-les, aquí teniu un llistat d´adreces web que podreu carregar a les vostres pantalles, amb gràfiques mostres de mosques gironines dibudissenyades en websites o portalsweb sobre les Fires 2011, que me fa que són tots els que les han(!?), però no són tots els que en tenen.
- www.firesdegirona.cat/
- http://www.facebook.com/pages/Fires-de-Girona-info-2011-un-portal-solidari/16023601400547
- http://www.facebook.com/photo.php?fbid=272847532733389&set=a.272841629400646.71200.272834896067986&type=1&theater
- http://www.firesdegirona.info/web2011/
- ....
Enguany, podem dir que s´ha fet més visible la màgia del mosqueig de les Fires gironines!
30 d’octubre del 2011
alló pràctic del Grup Praxis
Halloween a la gironina
26 d’octubre del 2011
edició electrónica i "lectures"(3)
Perqué les empreses editores prefereixen anomenar "e-llibre" a qualsevol e(electrònica)-publicació digital, multimèdia o no, o e-pubs, visionables en un flosti amb programa d´e-reader (e-lectura)?
Crec que en aixó, molt possiblement, una de les causes importants, és la pressió de les morals i les étiques associades a les anomenades "cultures del Llibre", es dir les cultures que tenen en els seus orígens un important llegat fonamentat en el fet religiós, ja sigui cristià, jueu, musulmà o budista, és dir que el texte sagrat va ser -i pel que sembla encara és tot i les evolucions i revolucions socials-, cabdal, per a la creença en, i la ordenació de, les normes de convivència;
De fet, molt es tendeix cap a la religió com a directriu fonamentadora ,encara actualment, en molts països i estats influents com són els USA, (on fins els bitllets del diner evocaven la divinitat amb el lema imprés "in god be trust"), o desitjats pel tercer món com els països europeus (on el catolicisme cristià va mantenir el terrible tribunal de la Inquisició fins no fa ni un segle, o on el protestantisme cristià va fer que fins la caligrafia i tipografia fòssin gòtiques com l´arquitectura senyorial i religiosa, per norma, fins fa un escadusser mig segle) o com els emergents nordafricans de les revolucions republicanistes de la "shària" o llei social islàmica, o els radicals del proper i mitjà orient de les revolucions islàmiques; tots són fonamentalistes, diversament, religiosament.
edició electrónica i "lectures" (2)
1.Doncs, perqué, la naturalesa de la "matèria" que les sustenta és molt diferent: la matèria sòlida és diferent de l´energia elèctrica i electromagnètica, i els electrons dels àtoms de les mol·lècules del paper i la tinta dels llibres impressos, tenen un dinamisme petri comparat al dinamisme electrònic de les e-pubs: els electrons, que ordenant-se pels impulsos del teclat o d´altres comanaments manuals- mousse, llapis i tableta digitalitzadora, etc-, són enviats als circuits, xips i targetes digitalitzadores de l´ordinador, que formen les imatges i textes en la pantalla, en format digital, són d´alló més mogudets. Quan tanquem el programa lector o visionador, el navegador o l´ordinador, i les imatges i els textes desapareixen de la nostra visió, segueixen estant allà però ara en un format físíc més estable, en la memòria física de la màquina, i per aixó ja el seu estat és més semblant a la energia que sustenta els materials impressos, però quan tornem a activar-les, quan engeguem altra vegada els "flostis"(les màquines progamades), aportem energia elèctrica i deixen el seu estat físic de major estabilitat, i passen al dinàmic, i aleshores les publicacions impresses no tenen ni punt de comparació amb les seves possibilitats dinàmiques de difusió .
2.perqué, els colors i les imatges formades pels pixels en la pantalla, són part de l´energia lumínica, i per aixó són esencialment llum: les qualitats visuals del que fem amb els estris d´edició digital s´anomemen tecnologies "aditives", ja que en les pantalles dels receptors d´emisions televisives i en les dels ordinadors i altres flostis, s´aplica practicament la síntesi aditiva dels colors al afegir quelcom a l´energia de radiació lúminíca. D´altra banda tot alló que no és llum directa és llum reflexada en un objecte, i la primera es basa en la síntesis aditiva de color, la segona en la síntesis substractiva de color, en altres mots, tots els colors primaris que no són tecnològicament aditius, són substractius, i se li diu síntesi substractiva perqué a la energía de radiació se li substreu quelcom per absorció; l´aplicació pràctica de la síntesis substractiva és tota impressió a color i la pintura, i reben el nom de tecnologies o tècniques sustractives.
teories desnvolupades des del 1931 per la CIE ( Companyia Internacional de les Teories de la Llum), que va ser l´entorn teòric que va definir i reglamentar tot alló que es refereix al color.
3.i perqué amb les combinacions dels colors primaris, a banda d´afegir sensacions i qualitats, afegim energia lumínica a alló que ja té llum, a la Llum, a les "llums", xq recordaré que al saber i als avenços en el coneixement sovint se l´anomena "les llums", i xq de les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació, es dir a totes les que s´han desenvolupat gràcies a les tecnologies informàtiques i electrònico-digitals, es diu que són les Tecnologies de la Societat del Coneixement, que és un pas més que la Societat del Saber.
edició electrónica i "lectures" (1)
25 d’octubre del 2011
les altres ratlles de Pedret
17 d’octubre del 2011
la ratlla de Pedret (una de mapes)
6. per a la gestió admistrativa de la ciutat, tot i que fins els cronistes, historiadors i literats van escriure que són edificis històrics a Pedret, ni l´antiga fabrica l´Aurora, ni la Central d´en Cases, ni la meitat del complex de la resclosa, són de Pedret.
12 d’octubre del 2011
i ara que parlem de concursos...(Pe3)
Addueixen que no hi ha suficient participació per l´organització, o que no hi ha prou diners...,i ja tornem a tenir el mateix problema de sempre: si les administracions de la cosa pública no aporten diners a les entitats socials no lucratives perqué hi ha crisi, les entitats no organitzen la festa, i si no ho fan, tot i que molts barris tenen les seves Associacions de Comerciants suposadament solidàries amb les de Veïns, els arribismes i interessos particularistes acaben treient així el valor d´aplec al conjunt social del barri, i quedant-se´l uns pocs sens dubte amb un clar ànim de guany econòmic poc solidari amb l´ética participativa que ha de caracteritzar el col·lectiu que representa, o almenys s´ho proposa, el conjunt vivencial més significatiu d´un barri, que és l´Associació dels Veïns.
I així els més petits i jovenets, amb la modalitat de convocatòries i concursos, abans esmentada de la privacitat particularista de peculiaritats productives comercials, entren en la roda del benefici i el guany partidàriament mercantilista i dinerari en l´entorn social primari extrafamiliar, allunyant-los dels valors de generositat, de compartir solidari, d´ identitat social, d´amistats àmplies, de compromís i servei a la comunitat base i en definitiva els empetiteix el prisma pel qual apreciaran la societat, ja des del nivell fonamental, el del barri.
Tot i que els establiments comercials, amb les seves convocatòries, supleixen el que hauria de sortir de la consciència del col·lectiu veïnal i dels seus deures, es dir decidir si al barri es fa la festa cada any, com a mínim per a que els més petits es vagin formant en els valors socials ciutadans bàsics, com són els dels barris on resideixen, de manera lúdicament divertida, naturalment, els interessos comecials no són qui ha de representar, ja ho he dit abans, l´aplec del conjunt social dels que resideixen al barri. A banda dels anars i venirs dels interessos dels mercantilismes, i també dels canviants entorns de les administracions locals dels municipis, si els representants del col·lectiu veïnal d´un barri són conscients que aquesta raó, la d´apendre a ser d´un entorn, d´un barri, genericament ultrapassa les ideologies d´aquí o d´allà, ja hem arribat al cap del camí!
10 d’octubre del 2011
Els barris buixats (2. Pedret també)
- En els barris on he viscut o hi visc actualment, sempre en les festes del barri es solien organitzar aquests concursos, i gairebé sempre o hi havia concursat o he format part del jurat, i sempre havia trobat sorpreses entre els concursants, valors de diferent i diversa característica: entre els nens i nenes, i els nois i noies, n´hi havia que reflectien en les seves produccions maneres especials de percebre l´entorn, admirables sovint...
- Els premis, que la major part de les vegades consistien en copes o altres medallons, es pot dir que estaven desfasats, no estaven anivellats amb les dinàmiques pedagògiques actuals, d´entresegles, i el seu valor simbòlic esdevenia així mínimitzat; per aixó sempre vaig manifestar la meva discrepància amb tals "alicients" , quan se suposa haurien de donar suport i ànim als que han merescut ser premiats.
I que els alicients a la participació canviin, no ha de constituir un menysteniment pels que no fa tants anys encara rebien "copes i medalles", com tampoc els més petits han de resultar víctimes de les modalitats dels "toma i daca" o "rasca i pica" dels adults.
Pedret 2011 (1: de la natura de les baules)
Sembla doncs que la invocació d´ajut a una verge, el culte a la qual la tradició catòlica explica que havia sigut instituit prop del riu Ebre, estaria ben justificada en un entorn on calia demanar ajut als agents salvífics del cristianisme, com la mare de Crist, per salvar-se dels seus perseguidors, i possiblement també dels temibles aiguats del riu més cabalós del Nordest peninsular català. La tradició conta que l´apóstol Sant Iago, en la seva tasca evangelitzadora en els primers segles de l´Era cristiana, va fonamentar el culte pilarístic a CesarAugusta (Saragossa).
Antiga capella del Pilar a Pedret, per Jep Ll. Ro.Ma. a partir de fotos. histr. local |
30 d’agost del 2011
els anys setanta, ara vesteixen de negror
18 d’agost del 2011
les tres "T"
Aquest estiu la ciutat de Tarragona i en concret el MNAT, han organitzat una exposició sobre la recuperació del que queda dels vestigis de l´antic teatre romà,amb el lema Desc-obrim el teatre! .
Prèviament varen convidar una colla de dissenyadors i escoles de disseny de la ciutat a participar en un concurs per a oferir una imatge pública del que s´ha fet per recuperar pels visitants les pobres restes arquitectòniques d´aquella vella palestra teatral, a desenvolupar sobretot en la tanca que clou el recinte.
Aquesta ha sigut una inicativa lloable, ja que d´aquesta manera la gent jove i els que no estàn massa al tanto del que passa amb les "antigualles", ara estaràn més informats i interessats, ja que a més part de l´ expo versa sobre aquest concurs i de passada ha servit per a promocionar a joves dissenyadors gràfics, però...,si visiteu el website del MNAC, de ben segur us sorprendrà que amb tanta gent del món del disseny implicada, el lloc web sigui tant adust, disciplent i mancat de la serietat necèssaria per a dir que és sobri i eficient!