Traductor de Google

17 d’octubre del 2011

la ratlla de Pedret (una de mapes)

1.Desde que era jovenet, la gent del barri quan parlaven de l´empresa d´electricitat d´en Cases, deien al capdamunt de Pedret, i més ençà quan parlaven de rajoles o de calç  deien a la muntanya sobre la via a Pedret, i dels Salesians en deien al final de Pedret i cap al pla del Pont, referint-se al Pont Major.

2. en el llibre que en els anys vuitanta inicials van escriure lo més granat, la flor i nata, dels historiadors, geògrafs, arquitectes, aparelladors, periodístes i literats de Girona, sobre els barris de la ciutat, que du el títol "Girona i els seus barris", editat pel servei de publicacions de l´Ajuntament de Girona, i una de més ben documentades edicions a l´abast de tothom de les primeres del nou ajuntament democràtic de majoria d´esquerres, en el capítol sobre Pedret, N. Castells deixa ben clar que "...per la part superior, Pedret resta afitat pel torrent del Bou d´Or...", nom popular del torrent de can Punxa, que passa per sota del pont que fa el ferm de l'avinguda s.Joan Bosco, que no es veu perqué el soterrament del torrent arriba fins on desguassa, en el rec d´en Cases o dels Salesians que passa paral·lel al curs del Ter fins a abocar-hi, una mica abans de la resclosa de can Torres.

3. als anys vuitanta la numeració del carrer de Pedret arribava fins a l´antiga fabrica dels molins que tenia el nº97, i enllà del descampat que hi havia entre aquest edifici i l´esglèsia del gran edifici que va ser Centre d´Estudis Agraris i Internat dels Salesians -i a partir d´aleshores Institut de Batxillerat Carles Rahola, fins ara- només hi havia la ratlla del darrer tram, travessat pel pont del carrer/carretera, del torrent o riera de can Punxa, antic mas que ara du el nom de mas Coll, situat bastant més amunt en la falda del MontJuïc que el restaurant sobre la gasolinera que du el mateix nom, i serveix per a que situeu el lloc.

4. quan es parla del pont nou que es va fent sobre el Ter, els articles de premsa més sovint parlen de Pedret que del PontMajor, el nucli del qual està més lluny.

5. i, encara tantes altres dades sobre on - tant la veu popular com la dels tècnics i artístes- situen la ratlla entre els territoris dels barris de Pedret i del Pont Major, que diuen i saben que és on hi ha el torrent de can Punxa, que en el darrer tram passa soterrat del que és el segment aïllat, encara i fins que el nou pont no l´enllaci amb la seva continuació, de l´avinguda del president J. Terradelles.

6. per a la gestió admistrativa de la ciutat, tot i que fins els cronistes, historiadors i literats van escriure que són edificis històrics a Pedret, ni l´antiga fabrica l´Aurora, ni la Central d´en Cases, ni la meitat del complex de la resclosa, són de Pedret.

He anotat els punts anteriors xqué, l´organització de la ciutat en superBarris -el que hom suposa que seran els Districtes quan la ciutat abasti els centmil habitants- i en sectors, va fer del barri de Pedret un Sector del superBarri Nord, i a més l´escurçà fins a situar el límit nord del "sector" a l´alçada de la resclosa, davant més o menys, l´actual Centre Cívic...! Ves per on!

NF. imatge 1: tros de mapa de l´ ICC de la G.C. 296-1-8 (305-96), i imatge 2:tros de mapa de Girona, amb els Barris i Sectors, editat per l´UMAT de l´Ajuntament de Girona.