Traductor de Google

3 de juny del 2013

sobre La Fira del Conte de Medinyà 2013

Ja és aquí la Fira del Conte de Medinyà, en la seva quarta edició. Pel que sembla, aprofitant la casualitat dels equívocs anteriorment apuntats i el de la celebració del bicentenari de la primera publicació de contes dels Grimm de l´any anterior, s´hagi trobat adient que el tema de les versions, similituds, semblances i mes, de temes i contes, resorgeixi en la propera Fira del Conte de Medinyà -l´únic event de les comarques gironines sobre contes  per a totes les edats que reuneix a professionals de la Narrativa Oral, Teatralitzada, Escrita, Iconogràfica - tal com indica el cartell de la Fira 2013, com la "nota de premsa" que l´anuncía, primera vegada que s´atorga el premi del concurs de l´imatge gràfica de la Fira a un euip de disseny gràfic; tal vegada era qüestió de fer una crida al Seny?
A tothom a qui agraden els còmics sap que existia una publicació en castellà de historietes dibuixades molt famosa i publicada des del 1921 que duia per enunciat el nom de Pulgarcito, i tothom qui estima la història de Catalunya sap que també existí una publicació il·lustrada i en català de principis del segle XX, 1904-1938, dedicada als infants i jovenets anomenada Patufet...
Si bé aquestes publicacions, en llengües diferents, són pròpies de la primera mitat del segle XX a Catalunya, la castellana es va publicar àdhuc durant la segona mitat del segle, amb editores diferents, fins als anys vuitanta. Altres publicacions adreçades a públics infantils varen ser més efectives per a la cultura i la llengua catalana, com les mítiques Cavall Fort, o L´infantil-Tretzevents, i encara altres.El darrer quart del segle anterior comportà major capacitat adquisitiva i millor accés a la cultura i entorns de lleure de les classes mitjanes i populars, que pel que fa a publicacions infantils es pot traduir per una major diversificació de revistes i publicacions adreçades als/les petits/tes i als/les més joves...Aixó juntament amb les Fires, Salons i altres events dedicats a la historieta, els còmics, els contes i les pelicules d´aquest ram, fa que els nens i nenes d´avui dia estiguin molt ben servits pel que fa a narratives i imatgeries educatives, didàctiques o de passatemps..., des de tots els entorns ideològics!

I, Voldria exposar-vos algunes altres reflexións pel que fa al cas de la Fira:
-Calen realment noves versions dels clàssics, per tal d´adaptar-los a les actuals realitats tecnològiques, ideològiques i de mercat? Podem ja emprar preferentment i com a clàssics altres produccions més actuals, i efectives i eficients pedagògicament, educacionalment i/o didacticament...
-Podrem fer entendre a la gent gran que no perquè fòssin més famoses i conegudes les faules i contes clàssics, eren més "bons" que altres de producció o publicació més recents, i alhora fer entendre, als que tenen cura diària dels petits i joves lectors, que resulta més a compte llegir contes i narrativa d´autors actuals i de no tant abans que els abans de l´abans d´ abans de l´avui...?
-I, pel que fa al concurs de narració oral, crec què al jurat popular que és el públic assistent, la organització hauria  de donar-los una butlleta amb els noms dels concursants i el de les narracions, amb caselles per puntuar ambdos conceptes, ja que a vegades un determinat conte pot fer que el narrador guanyi o perdi punts i al revés també.
Jo hi vaig anar, amb el vell amic artísta pintor Bosch Martí, a fer un videoeportatg per "la Pagineta i la colla paginaires", publicació per nens i nenes de l´Associació de Veïns sant Feliu, i allà varem trobar amics i amigues de professió que havien instal·lat la seva paradeta. Un cap de setmana complet.