Traductor de Google

9 de juny del 2013

esbossos del pont de sant Feliu de Girona

En el número 277 de Març-Abril 2013 de la Revista de Girona, hi ha un article sobre el pont que es va projectar en temps del franquisme pel mateix lloc on actualment hi ha el conegut “pont rovellat” de san Feliu, en la secció “la Memòria” que escriu el sr. N.J.Aragó ; a banda dels textes que aporten dades esclaridores sobre perquè no es va dur a terme el susdit pont en els anys de la dictadura franquista, també s´hi ha posat una "recreació" esbossada del que havia de ser el pont del 1960.
Fa alguns anys, l´any proper en farà vint, que l´Associació de Veïns i Comerciants sant Feliu del Barri Vell, juntament amb el programa-revista impresa de la Festa major del barri sant Fèlix d´aquell 1994, va publicar el segon nº dels col·leccionables il·lustrats anomenats "llegendes, històries, rondalles i tradicions del barri de sant Fèlix", del que en va ser mecenes l´establiment d´emmarcar que els Cosme-Domingo tenien en el carrer Calderers; aquell any es dedicà al tema: "la barca i els ponts del Portal de la Barca", on sobre els dibuixos il·lustratius i composicions gràfiques de la història d´aquell entorn que vaig fer jo, el sr.Aragó- que en aquells anys encara residia al carrer Ballesteries- hi va posar el text.
portada del nº2 editat per l´AViC
En la portada d´aquella mena d´opuscle, hi figuraren dos aspectes que a mi no em van pas fer el pes ja aleshores, que tot seguit us descric: que el meu nom- o més ben dit, renom- el varen imprimir en majúscules, i en canvi el del sr.Aragó en minúscules a excepció de les inicials, així com el del sr. P. Freixes, que figurava com a revisor de les dades d´història..., aspectes que jo desconeixia fins que vaig veure el fulletó de 12 pàgines, ja imprès...Jo, tot i ser aleshores dissenyador grafista, a més d´il·lustrador gràfic, era exclòs del tracte amb la impremta, i d´aquí el meu desconeixement previ d´aquell tractament - gràfic només?- poc correcte, dels autors.
Tot i que van ser impresos només en color de trama d´una tinta, negra, sobre paper blanc no satinat, encara que molts dels fulls originals estaven pintats en colors, aquells "col.leccionables" més il·lustratius que dibuixats, més il·lustrats pels que en varen fer els texts que il·luminats, tot i la bona fé de qui s´ocupava de les iconografies, varen obtenir una bona acceptació per part dels veïns, comerciants i visitants del nostre subsector del sector BarriVell del que és el barri "administratiu" Centre de la ciutat.
pàgina amb la vinyeta del pont esmentat
El detall del projecte del pont en el temps del franquisme, com que creia que no havia de ser jo qui en fes un dibuix, ja que a l´igual que el d´altres temps anteriors, el dels seus projectadors era prou esclaridor de les seves característiques -que el sr.Aragó, va descriure breument-, el vaig enganxar en collage, com altres detalls, després de retallar-lo d´una fotocòpia de la seva reproducció en un llbre de història de Girona, en la vinyeta corresponent dels originals a imprimir..., i en aquest número Març-Abril de la RdG d´aquest any, el sr. N.J.Aragó a banda del text i aporta el dibuix esbossat de l´esmentat pont, possiblement fet a partir del mateix dibuix dels enginyers o arquitectes projectadors que vaig usar jo.
Per si és el cas, diré que sé que vaig obrar correctament usant una còpia per il·lustrar aquell aspecte sobre un dels ponts de l´entorn del tema que tractàvem, ja que:
  1. ni l´edició era comercial, ni la seva intenció obtenir lucre, sinó aportar una mica més de coneixement de l´entorn sociohistòric del barri per la Festa Major, acció desinteressada associada a que feia escassos anys s´havia instituït la flamant Universitat de Girona, a banda que, 
  2. la Llei de la Propietat Intel·lectual vigent aleshores permetia, i permet, l´ús d´imatges si són per a usos educatius o didàctics no comercials, esmentant la font, que 
  3. servidor encara soc educador en el lleure, d´adults i d´infants joves, i guia educacional en entorns històrics i culturals, i que
  4. el tiratge era reduïdíssim.
El sr. N.J.Aragó, per la seva professió d´escriptor i periodísta, a banda d´altres, crec que també estava al corrent de l´ aspecte legal. D´altra banda la seva esposa la sra.M. Huertas, és, o era, professora de l´E.M. d´Art de Girona, i crec que tal recolzament visual al text de l´article de la R. de G. és una aportació informativo-educacional de manera original: el pont del franquisme que als anys setanta va obtenir llum verda, no va ser més que esbós, a partir d´un pont que s´havia projectat molt abans, i que al 1996, amb la democràcia ja consolidada, si que es va fer realitat, de manera diferent i com a peatonal, i que la Junta de l´AViC, amb autoritats i gegants de la ciutat, va inaugurar, com podeu veure en el dossier dels "20 anys d´AViC"

N. Per si algú volgués consultar aquella historieta il·lustrada completa del nº 2 de les "Llegendes, Històries...,de sant Fèlix", crec que en la Biblioteca de la Generalitat a Girona, es guarda encara un exemplar, i no recordo si algú de la junta de l´A.V. i C sant Feliu en va enviar un a la delegació del D.L. de Girona.