Traductor de Google

1 de setembre del 2012

cites, emblemes i Any de la Neurociència a Espanya (2)

En la sessió del Congrès dels Diputats que va aprovar la celebració de l´Any, la diputada representant del PP va dir (cita  textual consignada en el diari de la sessió nº199 del CdD, del 26Oct2012) :"La neurociencia es un área multidisciplinar que tuvo como base en su inicio la anatomía descriptiva de Cajal y de Olóriz en su momento de competir por la cátedra de anatomía, luego la citología y la histología, y donde se formaron como científicos personas como Cajal y tantos otros que tuvieron una diferenciación en los campos de investigación con el avance de los tiempos científicos que se iban marcando".
Així doncs, quan cap dels altres grups va citar al doctor Olòriz, el PP posa l´accent inicial de la seva intervenció en una suposada competició entre aquell i el dr. RyC per una càtedra, i en realitat les que varen ser ocupades per Ramón y Cajal i per Olòriz y Aguilera, ho fòren en anys diferents, i en matèries diferents tot i que nexades en algun camp, com passa amb la major part de les matèries científiques. Tal com s´indica a les ressenyes biogràfiques de membres de la Real Academia Nacional de Medecina: mentre aquell dr. Olòriz, precursor de la metodologia policial de identificació per les petges digitals, va ocupar la seva càtedra d´ Anatomia Descriptiva y General de l´UCM ( Universidad Central de Madrid, precursora de la Complutense) al 1883, el dr. Ramón y Cajal va ocupar al 1892, quasi deu anys després, la càtedra de Histologia y Histoquímica Normal y Anatomia Patològica de la mateixa UCM, si bé el dia que Cajal va pendre posessió de la seva plaça de membre numerari de la RANM (real academia nacional de medicina), el dr.F.Olòriz. va ser encarregat de contestar el seu discurs, com es fa protocolàriament, segurament xq si bé amb estudis d´especialització diferents, les seves matèries coincidien en alguns aspectes sobre Anatomia, pel que feia a l´estudi de la forma dels cranis en Olòriz, y pel que feia al contingut de la caixa craneal en Cajal, qui havia dissertat sobre el “mecanismo de recuperación de los nervios”, tema no massa conectat amb l´Anatomia General, si no fós per les patologies del sistema nerviós que poden afectar o ser produides per patologies anatòmiques òsies o d´altra índole.
 
El logotip de l´Any de la Neurociència, conté un rostre humà en perfil lateral, enmarcat en un tipus estencilat, un número 0, que per aquesta estilització pot visualitzar-se com els perfils de tall de la matèria osia cranial dividida en dos hemisferis com ho està la massa encefàlica cerebral. Aquest fet connecta de manera gràfica la anatomia òsia a la fisiologia del contingut de la caixa òsia craneal, nexant possiblement aquells primers interessos investigadors als que la diputada del PP va al·ludir de manera inexacta.

L´emblema de la RANM, mostra una lent antiga, com una mena de tub, que per acció de la llum solar cala foc a un feix de llenya, alló que es coneix com un foc grec, com grecs varen ser els orígens europeus del saber que el pensar i els processos intel·ligents estàn regits pel cervell i no pel cor com es creia abans d´Hipocràtes de Cos.
A l´hora d´ incentivar la investigació dels orígens dels processos patològics com a entorn cabdal per al coneixement ben assentat dels processos generals, l´emblema de la RANM, encara que més que vetust, antic, ja que data del segle divuit, i per tant antiquat com equivalent a desfasat, pel que sembla encara és valid per a posar de relleu que en les sinapsis o activitat de les neurones en el funcionament cerebral hi ha substàncies que són com lubricants, acceleradores, i per tant optimitzadores de l´energia cerebral i que la seva mancança pot produir malalties degeneratives com l´esclerosi múltiple; i també per alertar sobre les causes dels orígens de determinats processos destructius que, especialment aquest any, han patit, i pateixen, els medis naturals sobretot vegetals peninsulars, sobretot en el temps estival...