Traductor de Google

3 d’octubre del 2015

l'Empordanet del Gironès: (1) geoentorns fontinals

    Les coses mai són blanques o negres, mai són d'un tó o color absolut, i així tampoc ho són els límits entre unes i altres comarques, com passa amb la nostra El Gironès i el Baix Empordà. De fet hi ha una zona del Gironès, que està sota el Pla de l'Estany, que  quan es despassa la línia que traça la N-2, alguns geògrafs en diuen "els Aspres" de l'Empordà, i altres en canvi la veuen formant part de l'EMPORDANET del Gironès: o territori a ambdues bandes del Ter en el triangle que es pot formar per les poblacions de Cervià de Ter, Viladesens, Flassà, sant Martí Vell i Celrà, aproximadament...
    Dels seus entorns fontinals, més enllà de lo Geonaturalista o Ecologista, sobre les fonts més conegudes del Gironès Nord, en concret de dues de la zona a tocar les extenses deveses a banda i banda del Ter al començar els Aspres de l'Empordà (per la banda nordenca) o Empordanet del Gironès (pel pla de ribes del Ter i zona dels primers estreps gavarrencs), comentaré brevíssimament que ha passat amb elles aquest estiu...:
    1. La font d'en Baró a Cervià de Ter, al finalitzar la quinzena de la onada de calor de Juliol,  restava eixuta: ni una gota!
    2. la font de les Escales de Celrà, que anys abans rajava de tant en tant, tampoc rajava els dies de la calorada de Juliol...


    A mitjans d'Agost sembla que la cosa es va normalitzar, i a Cervià hi torna a haver aigua amb un doll més normalet, i a la de Celrà, amb prou feines...!
    Refotons!