Traductor de Google

16 de maig del 2013

Patufets, Polzets i altres ditets...

_Tothom entén que normalment és per educar que s´usen els contes, i que quan aquests s´adrecen a gent de més edat que els infants o els joves: "malasunto!", que vol dir, que  ha calgut usar determinats arguments pedagògics de nivells elementals o bàsics per a fer entendre quelcom a gent de més edat i formació que haurien de ser prou madurs per entendre segons qué...
_Tothom sap també que moltes teories fllosòfiques o doctrines teòriques solen justificar actes, accions, o tècniques, adreçades a defensar alló que els interessa a aquells teòrics, a qui sovint sustenten- es dir remuneren o paguen- els poderosos...; així ens trobem que les diverses versions de contes de la narrativa clàssica, són producte del pensament imperant en cada época fins l´actualitat, on sembla que les ideologies i la democràcia avançada fan possible la visió estereoscòpica del panorama polític i social.
_La major part dels contes clàssics europeus que ens han arribat, provenen en orígen del que s´anomena tradició narrativa oral popular -quelcom així com la Rondallistica a Catalunya-, i sobretot de versions de les que ja a partir del segle disset en coneixem els autors de les successives.
Aixó ve a "cuento" què, pel que fa a l ´edició d´enguany de la Fira del Conte de Medinyà, la 4ª:
  • el conte francès le p´tit Poucet, no és ben bé el mateix que el d´en Patufet; és veritat. 
  • En alemany el conte del petit Poucet  és diu der kleine Daümling, en castellà Pulgarcito, en italià Pollicino, i és el mateix conte que en català anomenem en Polzet; i tothom que conegui una mica seriosament l´entorn de la narrativa infantil i juvenil, sap que l´autor fou Charles Perrault, un fabulista francès, al segle disset.
  • Tot i així, hi ha qui hi troba tals semblances entre els arguments narratius d´un i altre conte, el Polzet i el Patufet, xquè : a partir de dades incompletes, d´errada o manca del que en l´argot wiki en diuen "desambiguació", en l´ entrada a la Wikipèdia corresponent a la de Patufet,  aquesta, la de Polzet, està enllaçat en el comentari que explica que el personatge del Patufet és igual a un conte dels alemanys germans Grimm anomenat: Daumesdick, polze petit, que prové del mot alemany daumer que és el que correspon al del dit polze, que si és petit es diu polzet, en castellà pulgar-pulgarcito, el Poucet del conte del francès Perrault, i així molts altres comentaristes o ressenyadors posteriors segueixen  indicant
  • Charles Perrault és un autor del període del classicisme absolutista de la monàrquia francesa del segle XVII, i els germans Grimm varen ser estudiossos de la llengua i el folclore germànic en el context del mosaïc dels estats, aristocràtics i monàrquics, constitucionals alemanys del segle XIX.
  • d´alguns contes d´aquests autors, s´en varen fer versions cinematogràfiques en diferents períodes del segle XX i per diferents productors;  de Pulgarcito, film de animació a l´Espanya Franquista post guerra civil del 1942.
  • També són molt conegudes les del cinema d´animació dibuixada de Walt Disney, als republicans U.S.A. dels anys 50-60 del segle vint, per a la Ventafocs i la Bella dorment,  en els guions de les quals, sembla que es varen barrejar les versions dels citats autors clàssics.
  • i ja en el segle actual, al 2001, es va fer una versió cinematogràfica del conte le petit Poucet, pel jove director occità  O. Dahan...
Anotació, o dit gros del peu:
_de fet el guionatge del conte català Patufet és més concís i desacomplexat que el complexe relat del Petit Poucet francès i les seves altres versions en altres llengües, com podreu comprovar si seguiu els enllaços adjunts:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Polzet
http://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Petit_Poucet
http://it.wikipedia.org/wiki/Pollicino
http://de.wikipedia.org/wiki/Der_kleine_D%C3%A4umling
http://es.wikipedia.org/wiki/Pulgarcito_%28cuento_de_Perrault%29
http://es.wikipedia.org/wiki/Pulgarcito_%28cuento%29
http://es.wikipedia.org/wiki/Pulgarcito_%28desambiguaci%C3%B3n%29
http://ca.wikipedia.org/wiki/Patufet

 Bona Fira de Contes a Medinyà tinguem el proper Juny!